HUMMUS Z POMIDORAMI


Rodzaj dania: wegańskie
Ilość porcji: 4
Czas wykonania: 20 minut

Składniki:

540 g ciecierzycy (z puszki, albo ze słoika)
1 łyżka oliwy
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka tahiny (pasta z sezamu)
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka kuminu
sól
pieprz
1 szklanka lodowatej wody

2 pomidory malinowe
6 pomidorków koktajlowych
sól 
pieprz
zatar do posypania na wierzch
liście bazylii do posypania na wierzch
liście kolendry do posypania na wierzch
oliwa do polania na wierzch

Dodatkowo:
ulubione pieczywo

Wykonanie:

Na patelni prażę kumin (około 3 minuty). Następnie przesypuję do moździerza i ucieram na sypki proszek. 
Do blendera kielichowego wrzucam odcedzoną z puszki ciecierzycę, sok z cytryny, pastę tahini, kumin, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i oliwę. Blenduję i powoli dolewam wodę, cały czas kontrolując konsystencję. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Hummus wykładam na talerz i rozsmarowuję łyżką, tworząc na środku wgłębienie. Duże pomidory kroję w ósemki, natomiast koktajlowe na połówki. Wykładam pomidory we wgłębienie hummusu. Całość posypuję solą, pieprzem, liśćmi bazylii, kolendry i polewam oliwą. Podaję z ulubionym pieczywem. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM