KREWETKI W TEMPURZE
Rodzaj dania: z glutenem, owoce morza
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji:1
Składniki:
8 krewetek tygrysich
500 ml oleju roślinnego
1 szklanka piwa
4 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
sos:
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka keczupu
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Olej rozgrzewamy w woku lub w garnku. Krewetki oczyszczamy z pancerzy, głów i jelita, pozostawiamy tylko ogonki. Piwo, mąkę, pieprz i sól mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krewetki zanurzamy w tempurze tak, żeby masa okleiła krewetki. Smażymy na średnim ogniu do momentu uzyskania złoto łososiowego koloru. Wykładamy na ręcznik papierowy.
Składniki sosu mieszamy do uzyskania aksamitnego sosu.
Krewetki podajemy wraz z sosem.
Smacznego!!!
0 komentarze