KREWETKI W TEMPURZE


Rodzaj dania: z glutenem, owoce morza
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji:1

Składniki:

8 krewetek tygrysich
500 ml oleju roślinnego
1 szklanka piwa 
4 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz

sos:
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka keczupu
1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Olej rozgrzewamy w woku lub w garnku. Krewetki oczyszczamy z pancerzy, głów i jelita, pozostawiamy tylko ogonki. Piwo, mąkę, pieprz i sól mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krewetki zanurzamy w tempurze tak, żeby masa okleiła krewetki. Smażymy na średnim ogniu do momentu uzyskania złoto łososiowego koloru. Wykładamy na ręcznik papierowy. 
Składniki sosu mieszamy do uzyskania aksamitnego sosu. 
Krewetki podajemy wraz z sosem. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM