ŻEBERKA W SOSIE SOJOWYM



Rodzaj dania: mięsne
Czas przygotowania: 2 godz
Ilość porcji: 4

Składniki:

1 kg żeberek (dość chudych)
2 łyżki oleju roślinnego
6 łyżek sosu sojowego jasnego
1 kieliszek czerwonego wina
2 szklanki bulionu (najlepiej wołowego)
2 łyżki sosu worcestershire
1 łyżka octu winnego
2 ząbki czosnku
2 plastry imbiru
sól i pieprz

Podaję z surówką z kapusty i puree ziemniaczanym

Wykonanie:

Żeberka myję, osuszam i kroję na mniejsze części (wzdłuż żeber, po dwa żebra). 
Doprawiam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam czosnek i imbir. Podsmażam 20 sekund i układam kawałki żeberek. Obsmażam z każdej strony (do zarumienienia) a następnie zalewam winem. Odparowuję alkohol i wlewam bulion, sos worcestershire oraz ocet winny. 
Gotuję 1 godz i 30 minut pod przykryciem, co jakiś czas kontrolując miękkość mięsa. Jak mięso będzie już miękkie dodaję sos sojowy. Redukuję sos do uzyskania konsystencji glazury. 
Serwuję z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM