ZUPA RYBNA
Rodzaj potrawy: rybne
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
700 g świeżych filetów np. karp, jesiotr, tołpyga, amur, sum
2 łyżki masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 litry bulionu warzywnego
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 korzenia selera
1 mały por
3 świeże pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
ulubione pieczywo
Przygotowanie:
W kociołku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy minutę i dodajemy por pokrojony w krążki. Smażymy 2 minuty i wrzucamy marchew, pietruszkę, seler (starte na tarce na grubych oczkach). Pomidory sparzamy wrzątkiem, a następnie obieramy i kroimy w kostkę. Dokładamy do duszących się warzyw i zalewamy bulionem. Gotujemy 15 minut. Ryby pozbawiamy skóry i kroimy w grubszą kostkę. Do zupy dokładamy kawałki ryb i gotujemy przez 5 minut. Na koniec doprawiamy całość koncentratem, solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Zupę serwujemy z natką pietruszki i ulubionym pieczywem.
Smacznego!!!
0 komentarze