SZARLOTKA Z CYDREM



Rodzaj potrawy: z glutenem
Czas przygotowania: 1h 30 minut
Liczba porcji: 12

Składniki:

Ciasto kruche:
450 g mąki
200 g zimnego masła
100 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu
szczypta soli
2 jajka
1 żółtko

Nadzienie:
1 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
2 łyżki soku z cytryny
2 opakowania cukru wanilinowego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka cydru
2 opakowaniu budyniu waniliowego

Dodatkowo:
2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto (oprócz jajek i octu) umieszczamy w malakserze. Miksujemy i nim utworzy się kula z ciasta dodajemy jajka, żółtka oraz ocet. Składniki wyrabiamy aż połączą się w jednolitą kulę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Jabłka kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka wraz sokiem z cytryny, cukrami, cynamonem, cydrem i budyniem waniliowym. Zagotowujemy, cały czas mieszając.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C (góra, dół). Ciasto dzielimy na dwie nierówne części: większą do obłożenia dna i boków formy tortowej oraz mniejszą do przykrycia ciasta. Ciasto wałkujemy na okrągłe placki. Większym plackiem wyklejamy dno i boki formy tortowej. Nakłuwamy widelcem i wykładamy jabłka. Na koniec kładziemy mniejszy placek na górną część i nakłuwamy widelcem. Wkładamy szarlotkę do piekarnika na 40 minut. Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.






Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM