KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM

Rodzaj dania: z glutenem, bezmięsne, z laktozą
Ilość porcji: 10 sztuk
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

Składniki na farsz: 

2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
500 g pieczarek
2 cebule
sól 
pieprz
pieprz ziołowy
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

150 g startej mozzarelli

Składniki na naleśniki:

1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju roślinnego

Składniki na panierkę:

3 jajka
4 łyżki panierki panko (lub bułki tartej)

masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki naleśników miksuje do momentu uzyskania jednolitej masy. Masę wylewam chochelką na dobrze rozgrzaną patelnię o cienkim dnie. Jak jedna strona się przyrumieni to obracam na drugą stronę. 

Na patelni o grybym dnie rozgrzewam masło razem z oliwą. Wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, smażę około 4 minuty. Dodaje umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażę na mocno rozgrzanej patelni przez 10 minut. Na koniec doprawiam solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i sosem sojowym. Smażę jeszcze 2 minuty i wyłączam palnik. Dodaję natkę, dokładnie mieszam i zostawiam do wystudzenia. Na koniec dokładam ser i dokładnie mieszam. 

Farsz dzielę na 10 części. Wykładam łyżką na naleśniki. Najpierw zawijam przeciwległe boki a następnie składam na kwadraty. Tak zawijam wszystkie naleśniki. 

Tak zwinięte krokiety namaczam w w roztrzepanym jajku a następnie obtaczam w panko (lub w bułce tartej).
Smażę na średnim ogniu po około 2 minuty z każdej ze stron. 
Podaję z czerwonym barszczem.  






Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM