PIEROGI Z DZICZYZNY
Rodzaj potrawy: mięsne
Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut
Liczba porcji: 30 sztuk
Składniki:
800 g mięsa z dzika (szynka zmieszana z karkówką)
3 łyżki oleju roślinnego
1 cebula
5 suszonych śliwek
3 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
1 szklanka bulionu
sól i pieprz
Ciasto:
300g mąki
szczypta soli
120 ml gorącej wody
1 jajko
20 g masła
Mus z kapusty:
½ czerwonej kapusty
1 mała cebula
2 goździki
1 łyżka masła
½ szklanki wody
sól i pieprz
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę i ząbki czosnku pokrojone w paski. Smażymy 2 minuty i dodajemy mniejsze kawałki mięsa (takie jak do gulaszu). Obsmażamy mięso przez 4 minuty i zalewamy całość bulionem. Dodatkowo dorzucamy śliwki, rozmaryn oraz doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę i 30 minut. Po ugotowaniu siekamy mięso wraz ze śliwkami na drobne kawałki i mieszamy z sosem, który powstał na skutek gotowania. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski wraz z solą. Wodę podgrzewamy razem z masłem. Wlewamy wodę z rozpuszczonym masłem do mąki cały czas mieszając. Na koniec dodajemy rozkłócone masło. Wyrabiamy ciasto około 6 minut, a następnie wkładamy ciasto do woreczka i odkładamy na 30 minut.
Mus z kapusty:
Masło rozgrzewamy w garnku. Wrzucamy pokrojona na mniejsze kawałki cebulę i kapustę, smażymy około 3 minuty. Dodajemy goździki i zalewamy wodą. Przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości. Kapustę wraz z cebulą miksujemy w blenderze kielichowym do uzyskania aksamitnej masy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na cztery kawałki i rozwałkowujemy cienkie placki. Wycinamy kółka szklanką, które nadziewamy jedną łyżeczką mięsnego farszu. Składamy na pól i sklejamy dokładnie brzegi.
Zagotowujemy 3/4 garnka osolonej wody i gotujemy po 10 pierogów, aż wypłyną na wierzch i pogotują się jeszcze minutę. Łyżką cedzakową wyciągamy do miski.
Na talerzu rozsmarowujemy mus z kapusty i układamy pierogi. Posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!!!
0 komentarze