SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Rodzaj dania: z glutenem, z laktozą
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 16

Składniki:

Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki 20 minut przez przygotowaniem. 

1 kg twarogu sernikowego (w wiadereczku)
2 serki mascarpone (każdy po 200g)
2 serki ricotta (każdy po 200g)
2 białe czekolady ( każda po 100g)
4 jajka
4 łyżki cukru
8 ciastek oreo
4 ciastka owsiane
2 łyżki miękkiego masła
skórka z jednej limonki 
sok z jednej limonki

Forma ogrągła: 28cm

Wykonanie:

Ciastka owsiane, ciastka oreo i masło umieszczam w blenderze kielichowym i miksuję do uzyskania "mokrego piasku". Wykładam na dno formy wyłożonej papierem i przyklepuję wilgotną dłonią. Twaróg, mascarpone, ricotte, jajka, cukier, skórkę z limonki,  sok z limonki i czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę serową wylewam delikatnie do formy. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (góra, dół) na 40 minut. Sernik powoli wychładzam a następnie chłodzę w lodówce przez noc. 






Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM