GRZANKI Z BOCZNIAKAMI


Rodzaj dania: wegetariańskie, z glutenem, z laktozą
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

2 kromki ulubionego pieczywa 
3 łyżki oliwy
350 g boczniaków
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki octu balsamicznego
sok z połowy cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego tymianku
2 łyżki płatków parmezanów
oliwa do skropienia

Na patelni rozgrzewam masło z oliwą, wrzucam pokrojoną w kostkę szalotkę i drobno pokrojony czosnek i rozmaryn (bez łodyżki). Podsmażam przez trzy minuty i dodaję pokrojone wzdłuż boczniaki. Doprawiam solą i pieprzem i smażę około 7 minut, aż się zezłocą i zmiękną. Doprawiam całość octem balsamicznym, miodem i sokiem z cytryny.
 Redukuję soki, nasępnie posypuję pietruszką i tymiankiem. 
Pieczywo skrapiam oliwą i opiekam na nieprzywierającej patelni, po 3 minuty z każdej ze stron. 
Na chrupiące pieczywo wykładam boczniaki, posypuję płatkami parmezanu i skrapiam oliwą. 



Smacznego!!!


Proponowane wpisy

2 komentarze

MÓJ INSTAGRAM