GRZANKI Z BOCZNIAKAMI
Rodzaj dania: wegetariańskie, z glutenem, z laktozą
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
2 kromki ulubionego pieczywa
3 łyżki oliwy
350 g boczniaków
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki octu balsamicznego
sok z połowy cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego tymianku
2 łyżki płatków parmezanów
oliwa do skropienia
Na patelni rozgrzewam masło z oliwą, wrzucam pokrojoną w kostkę szalotkę i drobno pokrojony czosnek i rozmaryn (bez łodyżki). Podsmażam przez trzy minuty i dodaję pokrojone wzdłuż boczniaki. Doprawiam solą i pieprzem i smażę około 7 minut, aż się zezłocą i zmiękną. Doprawiam całość octem balsamicznym, miodem i sokiem z cytryny.
Redukuję soki, nasępnie posypuję pietruszką i tymiankiem.
Pieczywo skrapiam oliwą i opiekam na nieprzywierającej patelni, po 3 minuty z każdej ze stron.
Na chrupiące pieczywo wykładam boczniaki, posypuję płatkami parmezanu i skrapiam oliwą.
Smacznego!!!
2 komentarze
Apetycznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńjesze lepiej smakują :)
Usuń