PASTA Z BURAKÓW
Rodzaj dania: wegańskie, bez laktozy, bezmięsne
Czas przygotowania: 15 minut (+ 50 minut pieczenie buraków)
Ilość porcji: na 10 kanapek
Składniki:
2 średnie buraczki
1 puszka czerwonej fasoli
1 cebula szalotka
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 łyżki świeżych pistacji
1 płaska łyżeczka sezamu
1 płaska łyżka chrzanu
1 mały ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
czarnuszka do posypania na wierzch
oliwa do skropienia kanapek
sól
pieprz
kromki ulubionego pieczywa
Przygotowanie:
Buraczki owijam w sreberka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra i dół). Piekę przez 50 minut. Studzę, obieram, kroję na mniejsze kawałki i umieszczam w blenderze kielichowym.
Na patelni rozgrzewam olej i dodaję pokrojoną w plastry szalotkę. Duszę przez około 5 minut i dokładam do blendera. Dorzucam odsączoną czerwoną fasolę, uprażony wcześniej sezam i pistacje, chrzan, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i wszystko miksuję na jednolitą, aksamitną masę. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję na ulubionym pieczywie, posypane natką pietruszki, czarnuszką i skropione oliwą.
Smacznego!!!
0 komentarze