SADZONE NA ŚMIETANOWYM SZPINAKU
Rodzaj dania: wegetariańskie, z laktozą, z glutenem
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 3
Składniki:
1 łyżeczka masła
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 szalotka
100g świeżego szpinaku
pół szklanki śmietanki 30%
6 jajek
pare liści bazylii
sól
pieprz
dodatkowo: kromki ulubionego pieczywa
Wykonanie:
Masło i oliwę rozgrzewam na patelni. Wrzucam pokrojoną w kostkę szalotkę oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Smażę około 3 minuty i dodaję szpinak. Duszę szpinak, aż zmniejszy swoją objętość - czyli około 4 minuty. Następnie wlewam śmietankę i doprawiam całość pieprzem i solą. Po kolejnych 3 minutach wbijam na wierzch jajka. Smażę do momentu ścięcia białek. Posypuję solą, pieprzem i liśćmi świeżej bazylii. Podaję z ulubionym pieczywem.
Smacznego!!!
0 komentarze