PIZZA Z BURRATĄ

Rodzaj dania: z glutenem, z laktozą, mięsne
Czas przygotowania: 1 godz 30 minut
Ilość porcji: 2 pizze

Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki włoskiej typ 00 (może być także pszenna 550)
7g drożdży instant
1 łyżka oliwy
dwie szczypty soli
 dwie szczypty cukru
szklanka ciepłej wody


Dodatki do pizzy:
200 g sera mozzarella
12 plastrów prosciutto crudo
12 kawałków karczocha z oliwy
1 burrata
2 garście rukoli
12 pomidorków koktajlowych
oliwa do skropienia

Wykonanie: 

Wszystkie suche składniki wkładam do miski i mieszam. W szklance wodę wraz z  oliwą. Dodaję wodę wraz z oliwą do suchych składników. Wyrabiam ciasto - około 15 minut (ręcznie lub mikserem), formuję w kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam  w ciepłe miejsce na godzinę lub do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowuję sos do pizzy. Ciasto dzielę na dwie części i z każdej formuje kulę. Następnie za pomocą rąk lub wałka do ciasta rozciągam okrągłe placki. Na każdym placku rozsmarowuję sos pomidorowy i wysypuję starty ser mozzarella. Układam plastry prosciutto crudo i kawałki karczochów. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 300 stopni i piekę pizzę przez 6 minut. W tym czasie kroję pomidorki koktajlowe na połówki. Na pizzy rozsypuję rukolę, pomidorki koktajlowe i na środek kładę pół burraty. Kroję na osiem części i skrapiam oliwą. To samo robię z drugą pizzą. 











Smacznego!!!

Proponowane wpisy

1 komentarze

  1. Pizza wygląda pysznie. U nas dziś była z kurkami i szynką wieprzową.

    OdpowiedzUsuń

MÓJ INSTAGRAM