ŚLEDZIE Z RODZYNKAMI
0,5 kg śledzi
0,5 szklanki rodzynek
0,5 szklanki pulpy pomidorowej
4 łyżki oleju
1 cebula czerwona
2 łyżki cukru
3 łyżki octu jabłkowego
zalewa
3 szklanki wody
1 szklanki octu spirytusowego 10 %
0.5 szklanki cukru
ziele angielskie
3 liście laurowe
1 płaska łyżeczka gorczycy
1 cebula
Przygotowanie:
Rodzynki zalewam wrzątkiem na pół godziny. W tym czasie przygotowuję marynatę rodzynkową. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam obraną i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Smażę 2 minuty i dodaję odsączone rodzynki, smażę kolejne 2 minuty. Dodaję pulpę pomidorową, ocet, cukier i gotuję 5 minut. Studzę i wkładam do lodówki.
Zalewa:
Cebulę obieram i kroję w piórka. Wszystkie składniki zalewy łącznie z cebulą umieszczam w dużym garnku. Zagotowuję i studzę, a następnie wkładam na pół godziny do lodówki.
Zalewam śledzie, wkładam do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku i zapominam o nich na 24h. Po upływie doby wyciągam śledzie z zalewy, odcedzam cebulę. Śledzie kroję w centymetrowe paski. Mieszam razem z marynatą rodzynkową.
Smacznego!!!
0 komentarze