HUMMUS Z BROKUŁEM
Rodzaj potrawy: bezglutenowe, wegańskie
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
540 g ciecierzycy (z puszki albo ze słoika)
1 łyżka tahini
sok z jednej cytryny
1 ząbek czosnku
½ szklanki lodowatej wody
1 łyżeczka kuminu w proszku
sól i pieprz
10 różyczek brokuła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do miksera kielichowego. Dokładamy tahini, sok z cytryny, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin i wodę. Miksujemy do uzyskania jednolitej i aksamitnej masy. Doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy różyczki brokuła. Smażymy 3 minuty, doprawiamy solą, pieprzem i miodem. Opcjonalnie podajemy z jajkiem na miękko, szczypiorkiem, drobno pokrojonym świeżym ogórkiem i pieczywem.
Smacznego!!!
0 komentarze