HUMMUS Z BROKUŁEM


Rodzaj potrawy: bezglutenowe, wegańskie Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

540 g ciecierzycy (z puszki albo ze słoika)
1 łyżka tahini
sok z jednej cytryny
1 ząbek czosnku
½ szklanki lodowatej wody
1 łyżeczka kuminu w proszku
sól i pieprz

10 różyczek brokuła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do miksera kielichowego. Dokładamy tahini, sok z cytryny, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin i wodę. Miksujemy do uzyskania jednolitej i aksamitnej masy. Doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy różyczki brokuła. Smażymy 3 minuty, doprawiamy solą, pieprzem i miodem. Opcjonalnie podajemy z jajkiem na miękko, szczypiorkiem, drobno pokrojonym świeżym ogórkiem i pieczywem.

Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM