KOCIOŁEK ŚRÓDZIEMNOMORSKI


Rodzaj potrawy: z owocami morza, bez laktozy 
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:
2 łyżki oliwy 1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki garam masala
3 średnie ziemniaki
½ szklanki ciecierzycy z puszki
1 szklanka pulpy pomidorowej
½ szklanki bulionu
1 płaska łyżeczka cukru
sok z jednej limonki
20 świeżych krewetek
4 łyżki posiekanej kolendry
sól, pieprz

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy 15 minut. W kociołku rozgrzewamy oliwę. Obieramy cebulę i czosnek, a następnie cebulę kroimy w piórka a czosnek w cienkie plasterki. Wrzucamy do rozgrzanego kociołka i smażymy przez 2 minuty. Dokładamy ziemniaki pokrojone w grube kostki oraz garam masalę. Smażymy 10 minut. Następnie dodajemy ciecierzycę, bulion oraz pulpę pomidorową. Całość gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z limonki. Na koniec, na wierzchu układamy oczyszczone z pancerzy i jelitek krewetki. Przykrywamy i dusimy 5 minut, aż krewetki zrobią się pomarańczowe. Całość mieszamy i posypujemy liśćmi świeżej kolendry.


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM