ŚLEDZIE W ŚMIETANIE
Rodzaj dania: z laktozą, danie rybne
Czas przygotowania: 24h namaczania, 15 minut przygotowania śledzi
Ilość porcji: 8
Składniki:
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanki octu spirytusowego 10 %
0.5 szklanki cukru
ziele angielskie
3 liście laurowe
1 płaska łyżeczka gorczycy
1 cebula
Dodatki do śledzi:
1 jabłko
1 ogórek kiszony
1 peczek szczypiorku
3/4 szklanki śmietany 18%
sól
pieprz
Zalewa:
Cebulę obieram i kroję w piórka. Wszystkie składniki zalewy łącznie z cebulą wkładam do dużego garnka. Zagotowuję i studzę, a następnie wkładam na pół godziny do lodówki. Zalewam śledzie, wkładam do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku i zapominam o nich na 24h. Po upływie doby wyciągam śledzie z zalewy, odcedzam cebulę. Śledzie kroję w centymetrowe paski i łączę razem z cebulą.
Przygotowanie:
Jabłko obieram i usuwam gniazdo nasienne. Ogórek i jabłko kroje w drobną kostkę. Szypiorek drobno siekam. Wszystkie składniki: śledzie, cebulę, jabłko, ogórek, szypiorek i śmietanę dokładnie mieszam. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Serwuję z ulubionym pieczywem.
Smacznego!!!
0 komentarze