ŚLEDZIE W ŚMIETANIE


Rodzaj dania: z laktozą, danie rybne
Czas przygotowania: 24h namaczania, 15 minut przygotowania śledzi
Ilość porcji: 8 

Składniki: 

Zalewa:

3 szklanki wody
1 szklanki octu spirytusowego 10 %
0.5 szklanki cukru
ziele angielskie
3 liście laurowe
1 płaska łyżeczka gorczycy
1 cebula

Dodatki do śledzi:

1 jabłko 
1 ogórek kiszony
1 peczek szczypiorku
3/4 szklanki śmietany 18%
sól
pieprz

Zalewa:

Cebulę obieram i kroję w piórka.  Wszystkie składniki zalewy łącznie z cebulą wkładam do dużego garnka. Zagotowuję i studzę, a następnie wkładam na pół godziny do lodówki. Zalewam śledzie, wkładam do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku i zapominam o nich na 24h. Po upływie doby wyciągam śledzie z zalewy, odcedzam cebulę. Śledzie kroję w centymetrowe paski i łączę razem z cebulą.  

Przygotowanie:

Jabłko obieram i usuwam gniazdo nasienne. Ogórek i jabłko kroje w drobną kostkę. Szypiorek drobno siekam. Wszystkie składniki: śledzie, cebulę, jabłko, ogórek, szypiorek i śmietanę dokładnie mieszam. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Serwuję z ulubionym pieczywem. 





Smacznego!!!


Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM