SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY
Rodzaj dania: bezglutenowe, bez laktozy
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
250g kiszonej kapusty
1 cebula szalotka
1 marchewka
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Nadmiar soku z kapusty wyciskam w rękach. Wyciśniętą kapustę wykładam na deskę i kroję raz przy razie. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Marchewkę obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebulę obsypuję solą i zostawiam na minutę, żeby zrobiła się delikatna i bardziej miękka.
Kapustę, marchewkę, cebulę, pietruszkę, cukier, olej, sól i świeżo zmielony pieprz przekładam do miski i dokładnie mieszam. Serwuję z różnego rodzaju mięsem pieczonym czy rybami smażonymi.
0 komentarze