BABKA CZEKOLADOWA



Czas przygotowania:  1 godz 30 minut
Liczba porcji: Forma do pieczenia babki (21 cm)
Składniki:
225 g miękkiego masła + do wysmarowania formy
100 g mlecznej czekolady
½ szklanki kawy
1 szklanka kakao
1 szklanka cukru
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 jajka
½ szklanki śmietany 12%
2 szklanki przesianej mąki
1 łyżeczka sody
cukier puder do posypania


Przygotowanie:
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, czekoladę, kawę i kakao. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i cukier . Dodajemy masę czekoladową, skórkę pomarańczową, jajka i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy śmietanę i mieszamy. Ciasto wkładamy do natłuszczonej masłem formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 60 minut (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!!!





Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM