PIECZONY KALAFIOR
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
1 kalafior
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
2 łyżki pestek dyni
1/2 papryczki chilli
Dressing:
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanego drobnego szczypiorku
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
Opcjonalnie:
4 jajka sadzone jako dodatek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewam na 180 stopni (tryb góra, dół). Kalafior opłukuję i wycinam ze środka głąb, tak żeby nie naruszyć całości kalafiora. Posypuję solą i pieprzem. Nacieram dokładnie oliwą. Wykładam na blachę wyłożoną papierem i piekę 40 minut. W tym czasie na rozgrzanej patelni prażę pestki dyni (około 4-5 minut). Wszystkie składniki dresingu wkładam do słoika i mocno potrząsam pare razy. Upieczony kalafior wykładam na talerz, polewam dressingiem, posypuje pestkami dyni i plasterkami świeżej papryczki.
Smacznego!!!
0 komentarze