GOFRY Z BOCZNIAKAMI



Rodzaj potrawy: wegetariańskie
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4

Składniki na gofry:
1 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2 jajka
1⁄2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanki mleka
1 szczypta soli

Dodatkowo:
300 g boczniaków
2 łyżki masła
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka listków tymianku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 garść musztardowca albo rukoli
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 jajka
sól, pieprz

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wszystko
mieszamy a następnie dodajemy jajka, olej oraz mleko. Miksujemy na gładką masę do
połączenia składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto chochelką i wyrównujemy
ciasto na całej powierzchni. Gofry pieczemy około 4 minuty. Po upieczeniu odkładamy na
kratkę, żeby delikatnie ostygły.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w piórka szalotkę. Smażymy 2 minuty i
dodajemy boczniaki poprzecinane na pół. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 7 minut.
Na koniec dorzucamy tymianek i 1 łyżkę szczypiorku.
Boczniaki wykładamy na gofry. Na tę samą patelnię wbijamy jajka. Doprawiamy solą oraz
pieprzem i smażymy do ścięcia. Jajka układamy na boczniakach i posypujemy świeżym
szczypiorkiem.


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM