GOFRY Z GUACAMOLE, PARÓWKĄ Z BOCZKIEM, SZAŁWIĄ I JAJKIEM SADZONYM



Rodzaj potrawy: mięsne
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 6

Składniki:

Ciasto na gofry:
1 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2 jaja (z wolnego wybiegu)
½ szklanki oleju roślinnego
1 szklanki mleka
szczypta soli

Guacamole:
2 awokado
1 szalotka
2 łyżki soku z cytryny
kilka kropel tabasco
sól
pieprz

Pesto:
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek kolendry
1 pęczek oregano
1 łyżka tymianku
½ szklanki oliwy
20 g parmezanu
½ szklanki orzechów włoskich
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu (lejącego)
kilka kropel tabasco
sól
pieprz

Dodatkowo:

6 parówek Tarczyński Naturalnie
10 plastrów boczku wędzonego na surowo
20 listków szałwii
6 jajek (z wolnego wybiegu)
10 liści musztardowca
5 liści sałaty masłowej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki pesto umieszczam w blenderze kielichowym, miksuję, doprawiam solą i pieprzem.
Mąkę przesiewam do miski razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wszystko mieszam a następnie dodaję jaja, olej roślinny oraz mleko. Miksuję na gładką masę do połączenia składników.
Rozgrzewam gofrownicę. Nakładam ciasto chochelką i wyrównuję ciasto po całej powierzchni. Gofry piekę około 4 minuty. Po upieczeniu odkładamy gofry na kratkę.
Z awokado wydrążam łyżką miąższ i przekładam do miseczki, rozgniatam widelcem. Dodaję pokrojoną drobno szalotkę i kolendrę. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Parówki owijam boczkiem, pomiędzy boczek zawijam plastry szałwii. Rozgrzewam oliwę na patelni i na wolnym ogniu obsmażam parówki. Na drugiej patelni rozgrzewam 1 łyżkę masła wybijam jajka i smażę aż do ścięcia białek, pozostawiając płynne żółtka. Oprószam solą i pieprzem.
Na gofry wykładam guacamole, sałatę, parę liści musztardowca, parówki, polewam pesto, wykładam jajo, oprószam solą, pieprzem i szczypiorkiem.



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM