MŁODE ZIEMNIAKI Z JAJKIEM SADZONYM I BOCZKIEM
Rodzaj dania: z mięsem
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
10 młodych ziemniaków
4 jajka (rozmiar L)
2 łyżki posiekanego koperku
4 plastry boczku wędzonego na surowo
1 szalotka
1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki szczypiorku
Dodatki:
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram albo myję szorstką stroną gąbki. Gotuję w osolonej wodzie około 25 min. W międzyczasie na patelni podsmażam plastry boczku, po 3 minuty z każdej strony. Wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni rozgrzewam pół łyżki masła i wbijam jajka. Doprawiam solą i pieprzem. Jak zetną się białka posypuję szczypiorkiem. Jajka wykładam na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewam resztę masła. Wrzucam pokrojoną w kostkę szalotkę, smażę 4 minuty. Przekładam odcedzone ziemniaki na patelnię z szalotką. Doprawiam pieprzem, koprem, zalewam śmietanką i podsmażam 5 minut. Ziemniaki podaję wraz z jajkami, boczkiem i sałatą.
Smacznego!!!
0 komentarze