SCHAB Z DZIKA W SOSIE GRZYBOWYM





Rodzaj potrawy: mięsne
Czas przygotowania:  1 godz  Liczba porcji: 2
Składniki:
300g schabu z dzika
2 łyżki oleju roślinnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka mrożonych podgrzybków
½ szklanki białego wytrawnego wina
¾ szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka listków tymianku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Schab kroimy na 4 plastry. Delikatnie wyrównujemy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem z każdej ze stron. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy schab z każdej ze stron po 2 minuty. Wyjmujemy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plastry przez 3 minuty. Zalewamy winem i redukujemy. Dokładamy plastry schabu i zalewamy całość śmietanką, gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodajemy tymianek i natkę pietruszki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym pieczywem lub z ziemniakami i surówką. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

2 komentarze

  1. nie jest napisane w którym momencie dodajemy grzyby i ile trzeba je dusić ;) mogę prosić o dokładny przepis?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokladnie to samo pomyslalam...

    OdpowiedzUsuń

MÓJ INSTAGRAM