MAKARON Z BOCZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM
Rodzaj dania: mięsne
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
220 g makaronu bavette
2 łyżki oliwy
100 g boczku surowego (pokrojonego w kostkę)
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
250 ml pulpy pomidorowej
1 płaska łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz
1 szczypta cukru
Przygotowanie:
Makaron gotuję wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Dodaję boczek i smażę, aż wszystkie składniki się zrumienią. Zalewam pulpą pomidorową, dodaję oregano i gotuję całość przez 7 minut. Doprawiam solą, pierzem i cukrem.
Przekładam makaron do sosu, mieszam i gotuję przez 3 minuty. Wykładam na talerze, posypuję natką pietruszki i świeżo startym parmezanem.
Smacznego!!!
0 komentarze