PIERNIK
Składniki:
140 g masła
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
3 łyżki konfitury ze śliwek
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 ml mleka
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka konfitury ze śliwek do przełożenia
Polewa czekoladowa:
2 łyżki cukru
5 łyżek wody
50g masła
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Masło cukier i miód rozpuszczam w rondlu, doprowadzam do wrzenia. Dodaję konfiturę, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Mleko, sodę i jajka rozkłócam w osobnej misce. Dolewam do masy z przyprawami i energicznie mieszam. Na koniec dodaję mąkę i mieszam całość. Keksówkę wykładam papierem i wylewam wymieszaną masę. Piekę przez 50 minut w temperaturze 175 stopni (góra, dół), do suchego patyczka.
Ostudzony piernik kroję wzdłuż i przekładam powidłami śliwkowymi.
Polewa:
Cukier i wodę umieszczam w garnku i doprowadzam do wrzenia. Mieszam do uzyskania syropu cukrowego. Dodaję zimne masło i mieszam aż do rozpuszczenia masła. Na koniec dosypuję przesiane przez sitko kakao i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Polewam ostudzony piernik polewą czekoladową i odstawiam w chłodne miejsce.
Smacznego!!!
0 komentarze