CHAŁKA ZE SZPINAKIEM I BOCZNIAKAMI
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
2 grube kromki chałki
2 łyżki tartej mozzarelli
150g szpinaku
1 szalotka
6 boczniaków
1 łyżka soku z cytryny
3 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
kilka lisków tymianku
kilka listków bazylii
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy pół łyżki masła i pół łyżki oliwy. Jajko rozkłócamy w głębokim talerzu i obtaczamy w nim kromki chałki. Posypujemy mozarellą i smażymy, aż ser się rozpuści. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia chałki. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni smażymy połowę szalotki pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy szpinak i smażymy około 2 minuty, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy resztę masła i oliwy, resztę szalotki pokrojonej w kostkę. Dusimy 1 minutę i dodajemy boczniaki. Podsmażamy 4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na chałki wykładamy szpinak i boczniaki. Na tej samej patelni wbijamy jajka i smażymy około 3 minuty, aż do ścięcia białek. Na koniec jajka wykładamy na wierzch posypujemy solą, pieprzem, listkami bazylii i listkami świeżego tymianku
Smacznego!!!
0 komentarze