PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Rodzaj potrawy: wegetariańskie Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut Liczba porcji: 30 sztuk
Składniki: 
Ciasto:
300g mąki
szczypta soli
120 ml gorącej wody
1 jajko
20 g masła
Farsz: 500 g kapusty kiszonej 2 szklanki suszonych grzybów 2 cebule 4 łyżki oleju roślinnego 1 marchewka 1 łyżka miodu sól pieprz pieprz ziołowy Dodatkowo: 1/2 szklanki oleju roślinnego 3 cebule Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski wraz z solą. Wodę podgrzewamy razem z masłem. Wlewamy wodę z rozpuszczonym masłem do mąki cały czas mieszając. Na koniec dodajemy rozkłócone masło. Wyrabiamy ciasto około 6 minut, a następnie wkładamy ciasto do woreczka i odkładamy na 30 minut. Farsz: Grzyby zalewamy 3 szklankami gorącej wody i gotujemy, aż będą miękkie. Kapustę gotujemy 30 minut w niedużej ilości wody. W tym czasie na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy przez 5 minut. Ugotowane grzyby wyławiamy łyżką cedzakową i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię razem z cebulą. Ugotowaną kapustę, odcedzamy i delikatnie odciskamy, drobno siekamy i dodajemy do grzybów. Całość smażymy przez około 10 minut. Na koniec doprawiamy 3 łyżkami wody z grzybów, solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i miodem.
Ciasto dzielimy na cztery kawałki i rozwałkowujemy cienkie placki. Wycinamy kółka szklanką, które nadziewamy jedną łyżeczką farszu. Składamy na pól i sklejamy dokładnie brzegi. Dodatkowo na patelni rogrzewamy olej i wrzucamy 3 cebule pokrojone w kostkę lub w piórka. Smążymy na złoto. Zagotowujemy 3/4 garnka osolonej wody i gotujemy po 10 pierogów, aż wypłyną na wierzch i pogotują się jeszcze minutę. Łyżką cedzakową wyciągamy do miski.   Gorące pierogi polewamy zeszkloną cebulką.



Smacznego!!!


Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM