PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Rodzaj potrawy: wegetariańskie
Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut
Liczba porcji: 30 sztuk
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
szczypta soli
120 ml gorącej wody
1 jajko
20 g masła
Farsz:
500 g kapusty kiszonej
2 szklanki suszonych grzybów
2 cebule
4 łyżki oleju roślinnego
1 marchewka
1 łyżka miodu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Dodatkowo:
1/2 szklanki oleju roślinnego
3 cebule
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski wraz z solą. Wodę podgrzewamy razem z masłem. Wlewamy wodę z rozpuszczonym masłem do mąki cały czas mieszając. Na koniec dodajemy rozkłócone masło. Wyrabiamy ciasto około 6 minut, a następnie wkładamy ciasto do woreczka i odkładamy na 30 minut.
Farsz:
Grzyby zalewamy 3 szklankami gorącej wody i gotujemy, aż będą miękkie.
Kapustę gotujemy 30 minut w niedużej ilości wody. W tym czasie na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy przez 5 minut. Ugotowane grzyby wyławiamy łyżką cedzakową i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię razem z cebulą. Ugotowaną kapustę, odcedzamy i delikatnie odciskamy, drobno siekamy i dodajemy do grzybów. Całość smażymy przez około 10 minut. Na koniec doprawiamy 3 łyżkami wody z grzybów, solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i miodem.
Ciasto dzielimy na cztery kawałki i rozwałkowujemy cienkie placki. Wycinamy kółka szklanką, które nadziewamy jedną łyżeczką farszu. Składamy na pól i sklejamy dokładnie brzegi.
Dodatkowo na patelni rogrzewamy olej i wrzucamy 3 cebule pokrojone w kostkę lub w piórka. Smążymy na złoto.
Zagotowujemy 3/4 garnka osolonej wody i gotujemy po 10 pierogów, aż wypłyną na wierzch i pogotują się jeszcze minutę. Łyżką cedzakową wyciągamy do miski.
Gorące pierogi polewamy zeszkloną cebulką.
Smacznego!!!
0 komentarze