PIEROGI Z MIĘSEM
Rodzaj potrawy: mięsne
Czas przygotowania farszu: 30 minut
Liczba porcji: 50-60 sztuk
Składniki:
300 g mieszanego mięsa z rosołu
150 g warzyw z rosołu
4 szalotki
¼ szklanki oleju
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego
sól, pieprz
Najprostsze ciasto pierogowe
2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
około 150 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę szalotkę. Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mieszamy z szalotką, majerankiem i pieprzem ziołowym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody. Wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Nadziewamy i sklejamy. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy z dodatkami.
Smacznego!!!
0 komentarze