KOTLETY BURACZANE

Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 10 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

500 g upieczonych buraków (obranych)
1/2 szklanki łuskanego słonecznika 
100 g kaszy jaglanej
2 łyżki oleju roślinnego
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

Dodatkowo: 

biały sezam (do obtaczania kotletów)
olej roślinny do smażenia

Do podania:

gotowane ziemniaki
sałata z warzywami i oliwą

Przygotowanie:

Kaszę gotuję według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę pokrojoną w kostkę na złoty kolor. Na suchej patelni prażę słonecznik. Buraki ścieram na tarce na grubych oczkach (prosto do większej miski). Dodaję ugotowaną  i przestudzoną kaszę, usmażoną cebulę, uprażony słonecznik. Wbijam jajka, dodaję siemię lniane, sezam, szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
Wszystko dokładnie mieszam, doprawiam solą i pieprzem. 
Formuję nieduże kotleciki, obtaczam w sezamie i smażę na oleju na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. 
Serwuję z ziemniakami i sałatą. 




Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM