KOTLETY BURACZANE
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 10 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
500 g upieczonych buraków (obranych)
1/2 szklanki łuskanego słonecznika
100 g kaszy jaglanej
2 łyżki oleju roślinnego
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Dodatkowo:
biały sezam (do obtaczania kotletów)
olej roślinny do smażenia
Do podania:
gotowane ziemniaki
sałata z warzywami i oliwą
Przygotowanie:
Kaszę gotuję według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę pokrojoną w kostkę na złoty kolor. Na suchej patelni prażę słonecznik. Buraki ścieram na tarce na grubych oczkach (prosto do większej miski). Dodaję ugotowaną i przestudzoną kaszę, usmażoną cebulę, uprażony słonecznik. Wbijam jajka, dodaję siemię lniane, sezam, szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko dokładnie mieszam, doprawiam solą i pieprzem.
Formuję nieduże kotleciki, obtaczam w sezamie i smażę na oleju na małym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Serwuję z ziemniakami i sałatą.
Smacznego!!!
0 komentarze