SAŁATKA GYROS

Rodzaj dania: z mięsem, z laktozą
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 10

Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 opakowanie mieszanki przyprawy gyros
2 łyżki masła klarowanego
2 białe cebule
5 łyżek ulubionego keczupu
2 łyżki oleju roślinnego
1 szklanka ogórków po meksykańsku lub korniszonych
1 główka sałaty lodowej
1 puszka kukurydzy
1 opakowanie sera typu feta
3 łyżki posiekanego szczypiorku

Sos:
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1 ząbek  czosnku
2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka oczyszczam, kroje w kostkę i przyprawiam przyprawą do gyrosa. Odstawiam na bok. Wszystkie składniki sosu wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem mieszam do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam pierś z kurczaka. Obsmażam przez 8-10 minut. Pierś z kurczaka wykładam do szerokiej i niskiej miski. Na tej samej patelni rozgrzewam olej i smażę pokrojoną w kostkę cebulę przez 5 minut. Cebulę wykładam na kurczaka. Polewam cienko keczupem. Kolejna warstwa to pokrojone drobno ogórki. Następnie pokrojona w kostkę sałata lodowa i sos jogurtowo-majonezowy. Kukurydzę odsączam i posypuje po sosie. Na wierzch kukurydzy rozkruszam ser. Na koniec posypuję całość szczypiorkiem. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM