CHLEB PSZENNY Z ŻURAWINĄ



Rodzaj potrawy: wegetariańskie
Czas przygotowania: 3 godz
Ilość porcji: 1 duży bochenek 
Składniki:
600 g mąki pszennej TYP 650
8 g suchych drożdży
1 ½ łyżeczki cukru
1 ½ łyżeczki soli
1 garść suszonej żurawiny
530 g wody letniej wody
Przygotowanie:
Mąkę, drożdże, cukier, sól i żurawinę wkładamy do miski i mieszamy drewnianą łyżką. Dolewamy wodę i mieszamy do momentu połączenia składników. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne o średnicy ok. 25 cm i rozgrzewamy go do temperatury 245°C. Ciasto przekładamy do rozgrzanego naczynia i pieczemy 5 minut bez przykrycia. Przykrywamy naczynie na 25 minut, a następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 20 minut. Na ostatnie 10 minut naczynie przykrywamy folią aluminiową. Naczynie wyciągamy z piekarnika, a po kilku minutach chleb przekładamy na kratkę i studzimy.



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

1 komentarze

MÓJ INSTAGRAM