CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM


Czas przygotowania: 60 minut
Blaszka rozmiar: 30x20cm 

Składniki:

Biszkopt kawowy:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
½ szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pralina ze słonecznikiem:

100 g masła
1 cukier wanilinowy
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
300 g słonecznika

Krem:

1 puszka masy kajmakowej (300g)
200g masła

Poncz:

½ szklanki kawy 
2 łyżki ulubionego likieru

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku nadal miksując. Mąki, kakao i proszek przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra dół, do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty. 

Wszystkie składniki praliny zagotowujemy w garnku i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 10 minut w 200°C co chwile miesząjąc. Słonecznik studzimy. Masło ucieramy na puch i dodajemy ¾ prażonego słonecznika. 

Blaty biszkoptowe nasączamy ponczem, przekładamy masą i posypujemy słonecznikiem.



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM