PIZZA Z TUŃCZYKIEM I KAPARAMI


Ilość porcji: 2 pizze
Czas przygotowania: 1 godz 30 min

Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki włoskiej typ 00 (może być także pszenna 550)
7g drożdży instant
1 łyżka oliwy
dwie szczypty soli
 dwie szczypty cukru
szklanka ciepłej wody

Sos do pizzy:
1 łyżka oliwy
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka świeżego tymianku
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
szczypta cukru

Dodatkowe składniki na jedną pizze:

1 kulka mozarelli
2 łyżki czerwonej cebuli w piórkach
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 łyżeczki kaparów ze słoika
kilka liści bazylii
oliwa 

Wykonanie:

Ciasto: wszystkie suche składniki wkładam do miski i mieszam. W szklance wodę wraz z  oliwą. Dodaję wodę wraz z oliwą do suchych składników. Wyrabiam ciasto - około 15 minut (ręcznie lub mikserem), formuję w kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam  w ciepłe miejsce na godzinę lub do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowuję sos do pizzy. 

Sos do pizzy: na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną drobno szalotkę i czosnek.
Podsmażam 3 minuty.
Wlewam pokrojone pomidory z puszki.
Doprawiam solą, pieprzem, cukrem, tymiankiem i sokiem z cytryny.  Gotuję 15 minut. 

Ciasto dzielę na dwie części i z każdej formuje kulę. Następnie za pomocą rąk lub wałka do ciasta rozciągam okrągłe placki. Na każdym placku rozsmarowuję sos pomidorowy i rozkładam poszarpaną mozzarellę. Posypuję tuńczykiem, cebulą i kaparami. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 300 stopni i piekę pizzę przez 6 minut. Po upieczeniu pizzy polewam oliwą i obsypuje świeżymi listkami bazylii. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM