GOFRY ZE SZPARAGAMI
Rodzaj potrawy: wegetariańskie
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki na gofry:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2 jajka
½ szklanki oleju
1 szklanka mleka
szczypta soli
Dodatkowo:
1 łyżka oliwy
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wszystko mieszamy a następnie dodajemy jajka, olej oraz mleko. Miksujemy na gładką masę do połączenia składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto chochelką i wyrównujemy ciasto. Gofry pieczemy około 4 minut. Po upieczeniu odkładamy na kratkę, żeby troszkę ostygły.
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i dokładamy szparagi, smażymy przez 4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Szparagi wykładamy na gofry. Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone. Jajka układamy na szparagach. Oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem.
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i dokładamy szparagi, smażymy przez 4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Szparagi wykładamy na gofry. Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone. Jajka układamy na szparagach. Oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!!!
1 komentarze
Idealna propozycja na śniadanie :) do tego koniecznie filiżanka dobrej kawy. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń