KANAPKA ZE SZPARAGAMI


Rodzaj potrawy: danie wegetariańskie
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

1 szalotka
1 pęczek zielonych szparagów
3 garście świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
2 kromki ulubionego pieczywa
1 łyżka masła
2 łyżka oliwy
4 łyżki ricotty
sól i pieprz
kilka liści mięty

Przygotowanie:

Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy obrany
pokrojony drobno czosnek, następnie szpinak. Smażymy 2 minuty i przekładamy do małej
miseczki. Rozgrzewamy na patelni masło i resztę oliwy, smażymy szalotkę 3 minuty.
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy na półcentymetrowe kawałki. Dorzucamy
na patelnię i smażymy 4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Kromki opiekamy w opiekaczu
lub na patelni grillowej. Pieczywo smarujemy ricottą, wykładamy szpinak i smażone szparagi.
Wierzch przyozdabiamy liśćmi mięty.


Smacznego!!!


Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM