TARTA Z BURAKAMI


Rodzaj potrawy: wegetariańskie
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 6 kawałków

Forma na tartę o wymiarach 10x25

Składniki:

½ ciasta francuskiego
3 szalotki
2 łyżki oliwy
2 upieczone i obrane buraki
2 łyżki zakwasu z buraków
1 garść obranych i posiekanych pistacji
2 garście rukoli
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraki kroimy w cienkie plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z buraków. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obrane i pokrojone w plastry szalotki. Smażymy 7 minut, mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Formę wykładamy ciastem francuskim, dno ciasta nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy usmażoną szalotkę, plastry buraków (jeden na drugim, pozostawiając małe odstępy). Zapiekamy w piekarniku 15-20 minut. Wystawiamy do delikatnego przestudzenia. Posypujemy pistacjami i rukolą.



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM