TARTA Z BURAKAMI
Rodzaj potrawy: wegetariańskie
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 6 kawałków
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 6 kawałków
Forma na tartę o wymiarach 10x25
Składniki:
½ ciasta francuskiego
3 szalotki
2 łyżki oliwy
2 upieczone i obrane buraki
2 łyżki zakwasu z buraków
1 garść obranych i posiekanych pistacji
2 garście rukoli
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki kroimy w cienkie plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z buraków. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obrane i pokrojone w plastry szalotki. Smażymy 7 minut, mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Formę wykładamy ciastem francuskim, dno ciasta nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy usmażoną szalotkę, plastry buraków (jeden na drugim, pozostawiając małe odstępy). Zapiekamy w piekarniku 15-20 minut. Wystawiamy do delikatnego przestudzenia. Posypujemy pistacjami i rukolą.
Smacznego!!!
0 komentarze