PIZZA ZE SZPARAGAMI I JAJEM


Ilość porcji: 2 pizze
Czas przygotowania: 1 godz 30 min

Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki włoskiej typ 00 (może być także pszenna 550)
7g drożdży instant
1 łyżka oliwy
dwie szczypty soli
 dwie szczypty cukru
szklanka ciepłej wody

Sos do pizzy (pomidorowy):
1 łyżka oliwy
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka świeżego tymianku
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
szczypta cukru

Dodatkowe składniki na jedną pizze:

2 garście mozzarelli tartej lub 1 kulka mozzarelli
4 szparagi
1 jajko
3 plastry szynki parmeńskiej
1 łyżka posiekanego szczypioru
kilka listków świeżego tymianku
*pasta truflowa


Sos:
1 łyżeczka pesto
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego

Wykonanie:

Ciasto: wszystkie suche składniki wkładam do miski i mieszam. W szklance wodę wraz z  oliwą. Dodaję wodę wraz z oliwą do suchych składników. Wyrabiam ciasto - około 15 minut (ręcznie lub mikserem), formuję w kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam  w ciepłe miejsce na godzinę lub do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowuję sos do pizzy. 

Sos do pizzy: na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną drobno szalotkę i czosnek.
Podsmażam 3 minuty.
Wlewam pokrojone pomidory z puszki.
Doprawiam solą, pieprzem, cukrem, tymiankiem i sokiem z cytryny.  Gotuję 15 minut. 

Ciasto dzielę na dwie części i z każdej formuje kulę. Następnie za pomocą rąk lub wałka do ciasta rozciągam okrągłe placki. Na każdym placku rozsmarowuję sos pomidorowy i posypuję mozzarellą. 
Ze szparagów odłamuję zdrewniałe końcówki i kroję wzdłuż w cienkie plastry (użyłam mandoliny do cięcia). Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 300 stopni i piekę pizzę przez około 6 minut. Jajko wybijam do małej filiżanki i po 3 minutach jak pizza delikatnie się zrumieni wylewam jajko na środek. 
Piekę do momentu aż białko zrobi się zetnie (tj. około 3 minuty). Pizze wykładam na deskę. Na brzegach układam poszarpaną szynkę parmeńską, posypuje szczypiorem i świeżym tymiankiem. Wszystkie składniki sosu mieszam i delikatnie "rysuję" pizze po wierzchu. 
*Dodatkowo polałam pastą truflową. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

2 komentarze

MÓJ INSTAGRAM