PLACKI Z CUKINI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ



Ilość porcji: 10 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

1 cukinia
1 marchewka
1/2 cebuli
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
pieprz
olej do smażenia (3 łyżki)

por duszony:

1 garść pokrojonego w plastry pora
1 łyżeczka masła

dodatkowo:

1/2 wędzonej makreli
2 łyżki kwaśnej śmietany
pare plastrów zielonego ogórka
ulubione zioła

Przygotowanie:

Cukinie, marchewkę i cebulę miksuje w blenderze kielichowym na drobne kawałki lub ścieram na tarce na grubych oczkach. Do naczynia przekładam warzywa, doprawiam solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dodaję jajko, mąkę i mieszam do połączenia wszystkich składników. Rozgrzewam olej na patelni i łyżką wykładam masę. Smażę z każdej ze stron po około 3 minuty. 
Na drugiej patelni rozgrzewam masło, wykładam por i duszę doprawionego solą przez 6 minut. 

Na talerz wykładam placki, na każdy dodaję po kleksie kwaśnej śmietany, plaster ogórka, kawałek wędzonej makreli, trochę duszonego pora i ulubione zioła. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM