CROQUE MADAME



Rodzaj dania: mięsne, z glutenem
Czas przygotowania: 
Ilość porcji: 2

Składniki:

sos beszamel:

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
3/4-1 szklanka mleka
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól, pieprz

4 kromki białego pieczywa
4 plastry prosciutto cotto
4 łyżki startej mozzarelli
4 jajka
1 łyżeczka masła
świeży tymianek

Beszamel:
Masło rozpuszczam w rondelku i dodaję mąkę. Cały czas mieszam, żeby nie zrobiły się grudki. Dodaję mleko i mieszam do uzyskania gładkiego sosu. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Kromki pieczywa smaruje beszamelem, obkładam szynką i serem. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra i dół na 10 minut. 

Rozgrzewam masło na patelni i wbijam jajka, smażę do momentu ścięcia białek. 
doprawiam solą i pieprzem. 

Upieczone grzanki, polewam jeszcze raz beszamelem i wykładam na każdą grzankę po jednym jajku. 
Całość posypuję listami świeżego tymianku. 




 Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM