CROQUE MADAME
Rodzaj dania: mięsne, z glutenem
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 2
Składniki:
sos beszamel:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
3/4-1 szklanka mleka
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól, pieprz
4 kromki białego pieczywa
4 plastry prosciutto cotto
4 łyżki startej mozzarelli
4 jajka
1 łyżeczka masła
świeży tymianek
Beszamel:
Masło rozpuszczam w rondelku i dodaję mąkę. Cały czas mieszam, żeby nie zrobiły się grudki. Dodaję mleko i mieszam do uzyskania gładkiego sosu. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kromki pieczywa smaruje beszamelem, obkładam szynką i serem. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra i dół na 10 minut.
Rozgrzewam masło na patelni i wbijam jajka, smażę do momentu ścięcia białek.
doprawiam solą i pieprzem.
Upieczone grzanki, polewam jeszcze raz beszamelem i wykładam na każdą grzankę po jednym jajku.
Całość posypuję listami świeżego tymianku.
Smacznego!!!
0 komentarze