ŁOSOŚ W SOSIE BRZOSKWINIOWO-MORELOWYM


Rodzaj potrawy: bez glutenu
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
3 łyżki oleju roślinnego
200 g filetu z łososia 
1 łyżka startego imbiru
1 łyżka startego czosnku
1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli
2 brzoskwinie
2 morele
1 szklanka wody
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżeczka sezamu
sól, pieprz

Dodatkowo do podania:
Ryż i ulubiona surówka

Przygotowanie:
Łososia kroimy w centymetrowe plastry, oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy łososia po 1 minucie z każdej ze stron, przekładamy na talerz. Następnie na tej samej patelni podsmażamy imbir, czosnek i papryczkę przez dwie minuty. Brzoskwinie i morele pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i siekamy na drobne kawałki. Owoce wrzucamy na patelnię, zalewamy wodą i gotujemy 8-10 minut. W małej ilości wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do sosu, gotujemy 1 minutę. Dodajemy usmażonego łososia i dusimy przez 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Serwujemy z ryżem, ulubioną surówką, posypane kolendrą i sezamem. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

2 komentarze

  1. Zastanawiam się, czy można jeść łososia wędzonego w ciąży. Tyle się słyszy o rybach, serach i wędzonych produktach, że ciężko znaleźć konkretną odpowiedź. Sprawdzam informacje na stronie https://puppo.pl/losos-wedzony-w-ciazy-czy-mozna-jesc-i-kiedy-go-unikac/ , aby czegoś się dowiedzieć, ale pewnie ostatecznie i tak podpytam lekarza.

    OdpowiedzUsuń

MÓJ INSTAGRAM