BATONY OWSIANE



Rodzaj potrawy: wegetariańskie
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina chłodzenia
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
½ szklanki suszonych śliwek
½ szklanki suszonych moreli
2 łyżki siemienia lnianego
Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
50 g masła
½ szklanki śmietanki 30 - 36%
Przygotowanie:
Płatki owsiane, śliwki, morele i siemię lniane umieszczamy w blenderze kielichowym. Miksujemy przez 2 minuty. W garnku lub rondelku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę, masło i śmietankę. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy. 4 łyżki czekolady dodajemy do masy w blenderze i miksujemy przez minutę. Masę owsianą wykładamy do prostokątnego pojemnika o wymiarach 15x25 wyłożonego papierem do pieczenia. Wyrównujemy i i ugniatamy masę łyżką. Całość oblewamy czekoladą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu kroimy na 8 równych części. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM