BATONY OWSIANE
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEge2AiXkAu0yTfqoHMJzmkyOpgQVGisNtEpDpc1I8p0wIwdVV9gEKi5MzpxPuT1nbNLeFpDo3UMQA1d2OTOU1Nq_SXNHVHFa9PpbahyphenhyphenbIR1x4-VNpHNh5PBrHnmsyf4dI-fBcRiKBhD0_TW/s640/Jakubowska_batony+owsiane+5.jpg)
Rodzaj potrawy: wegetariańskie
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina chłodzenia
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
½ szklanki suszonych śliwek
½ szklanki suszonych moreli
2 łyżki siemienia lnianego
Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
50 g masła
½ szklanki śmietanki 30 - 36%
Przygotowanie:
Płatki owsiane, śliwki, morele i siemię lniane umieszczamy w blenderze kielichowym. Miksujemy przez 2 minuty. W garnku lub rondelku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę, masło i śmietankę. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy. 4 łyżki czekolady dodajemy do masy w blenderze i miksujemy przez minutę. Masę owsianą wykładamy do prostokątnego pojemnika o wymiarach 15x25 wyłożonego papierem do pieczenia. Wyrównujemy i i ugniatamy masę łyżką. Całość oblewamy czekoladą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu kroimy na 8 równych części.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoA7dWek55lZBFxDc80uS7SpzUL89Ztl_HFPRD_YQ_wVg9HEot2j2esLA7d_VZFzgPl1Orru5ViCw0sbmWH-6zDTFWx4_63ab4KF26hWd3VDG3lMzjma3CSnR6QDdO1cdZ7Bbd3jAe0_Qd/s1600/Jakubowska_+batony+owsiane+3.jpg)
Smacznego!!!
0 komentarze