SMAŻONE SARDYNKI
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
12 oczyszczonych sardynek
sól
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Sos:
1/2 awokado
1 łyżka majonezu
sok z 1 limonki
1 łyżeczka srirachy
1 łyżka listków kolendry
Dodatkowo: ulubione pieczywo i warzywa
Przygotowanie:
Sardynki myję, osuszam i opruszam solą. Na patelni rozgrzewam olej, sardynki obtaczam w mące i smażę na patelni z każdej ze stron (po około 2 minuty na stronę, do momentu zezłocenia). Wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć tłuszcz.
Składniki sosu umieszczam w blenderze kielichowym i miksuje do uzyskania jednolitej masy.
Sardynki podaję z sosem, ulubionym pieczywem i warzywami.
Smacznego!!!
0 komentarze