SMAŻONE SARDYNKI

Ilość porcji: 2 
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

12 oczyszczonych sardynek
sól 
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

Sos:

1/2 awokado
1 łyżka majonezu
sok z 1 limonki
1 łyżeczka srirachy
1 łyżka listków kolendry

Dodatkowo: ulubione pieczywo i warzywa

Przygotowanie:

Sardynki myję, osuszam i opruszam solą. Na patelni rozgrzewam olej, sardynki obtaczam w mące i smażę na patelni z każdej ze stron (po około 2 minuty na stronę, do momentu zezłocenia). Wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć tłuszcz. 
Składniki sosu umieszczam w blenderze kielichowym i miksuje do uzyskania jednolitej masy. 
Sardynki podaję z sosem, ulubionym pieczywem i warzywami. 


Smacznego!!!


Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM