BURGER Z BOCZNIAKAMI

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20 minut

Rodzaj dania: wegetariańskie


Składaniki:

Marynata do boczniaków:

1 jajko

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka ketchupu

1 łyżeczka srirachy

1 ząbek czosnku

sól, pieprz 

Dodatkowo: 

bułka tarta do obtoczenia 

olej do smażenia

Sos:

1 cebula szalotka

3 łyżki liści kolendry

2 łyżki majonezu

sok z połówki limonki

2 ogórki konserwowe

Dodatkowo:

2 bułki do burgerów

8 boczniaków

4 plastry czerwonej cebuli

1 garść roszponki

8 plastrów świeżego ogórka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty umieszczam w mikserze i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Boczniaki bardzo dokładnie obtaczam w marynacie. Odstawiam na chwilę na bok a w tym czasie przygotowuję sos i resztę składników. 

Wszystkie składniki sosu również umieszczam w mikserze i miksuje do powstania sosu. Doprawiam solą i pieprzem. 

Rozgrzewam dwie patelnie. Na jednej grilluję przecięte na pół bułki. Na drugiej rozgrzewam olej. Boczniaki obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju na złoty kolor z każdej strony. Wykładam na talerz wyłożony papierem. 

Bułki smaruję sosem od strony grillowanej, wykładam boczniaki, połowę roszponki, plastry ogórka, plastry cebuli i górną cześć bułki posmarowanej sosem. To samo robię z drugim burgerem. 


Smacznego!!!





Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM