PAPRYKARZ
Rodzaj dania: rybne
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
3 łyżki oleju roślinnego
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
3 liście laurowe
1/3 korzenia selera
2 marchewki
biała część pora
1 puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 płaska łyżeczki ostrej wędzonej papryki
1 łyżeczka cukru
100 g ryżu
1 makrela wędzona
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ryż gotuję według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, drobno pokrojony czosnek i papryczkę chilli. Seler i marchewkę obieram a następnie ścieram na tarce o grubych oczkach. Por kroję w półkrążki. Do podsmażonej cebuli dokładam por, marchewkę, seler i liście laurowe. Smażę przez 3 minuty i zalewam pomidorami z puszki. Duszę przez około 12 minut. W tym czasie obieram makrelę i dzielę na mniejsze kawałki. Dokładam do warzyw, razem z odcedzonym ryżem, koncentratem pomidorowym, papryką słodką, papryką wędzoną ostrą i cukrem. Na koniec całość doprawiam solą i pieprzem. Podaję na ulubionym pieczywie.
Smacznego!!!
0 komentarze