PIZZA WIEJSKA



Rodzaj dania: z glutenem, z laktozą, mięsne
Czas przygotowania: 1 godz 30 minut
Ilość porcji: 2 pizze

Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki włoskiej typ 00 (może być także pszenna 550)
7g drożdży instant
1 łyżka oliwy
dwie szczypty soli
 dwie szczypty cukru
szklanka ciepłej wody

Dodatki:
12 plastrów boczku
12 plastrów ulubionej kiełbasy
8 plastry białej cebuli
1 łyżeczka oregano
2 garści tartej mozzarelli

Dodatkowo na wierzch: 


Wykonanie:

Wszystkie suche składniki wkładam do miski i mieszam. W szklance wodę wraz z  oliwą. Dodaję wodę wraz z oliwą do suchych składników. Wyrabiam ciasto - około 15 minut (ręcznie lub mikserem), formuję w kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam  w ciepłe miejsce na godzinę lub do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowuję sos do pizzy. Ciasto dzielę na dwie części i z każdej formuję kulę. Następnie za pomocą rąk lub wałka do ciasta rozciągam okrągłe placki. Na każdym placku rozsmarowuję sos pomidorowy i wysypuję starty ser mozzarella. 
Układam plastry boczku, cebuli i kiełbasy. Posypuję oregano. 
Wkładam do nagrzanego piekarnika do 300 stopni i piekę pizzę przez 6 minut.  Kroję na osiem części i skrapiam oliwą lub domowym pesto. To samo wykonuję z drugą pizzą. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM