JELEŃ Z ŻURAWINĄ
Rodzaj potrawy: mięsne
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na konfiturę:
2 łyżki oliwy
100 g świeżej żurawiny
1 jabłko
½ szklanki wody
3 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
3 gałązki tymianku
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sosu sriracha
Składniki na polędwice z jelenia:
200 g polędwicy z jelenia
100 g masła
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
Do podania:
ulubione pieczywo
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzewamy oliwę i dokładamy dwie drobno pokrojone szalotki i posiekany czosnek. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy żurawinę, starte na grubych oczkach jabłko, wodę, cukier i listki tymianku. Gotujemy 15 minut. Na koniec gotowania doprawiamy srirachą.
Polędwicę nacieramy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy połowę masła wraz z rozgniecionym czosnkiem. Obsmażamy polędwiczkę z każdej strony. Dokładamy resztę masła i smażymy 3 minuty, polewając mięso. Przekładamy mięso do folii aluminiowej, szczelnie zamykamy i pozostawiamy na 8 minut.
Na ulubionym pieczywie układamy cienko pokrojone plastry polędwicy. Na mięso wykładamy konfiturę. Wierzch posypujemy plasterkami szalotki i świeżymi listkami tymianku.
0 komentarze