JELEŃ Z ŻURAWINĄ

 

Rodzaj potrawy: mięsne

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na konfiturę:

2 łyżki oliwy

100 g świeżej żurawiny

1 jabłko

½ szklanki wody

3 cebule szalotki

2 ząbki czosnku

3 gałązki tymianku

2 łyżki cukru

1 łyżeczka sosu sriracha

Składniki na polędwice z jelenia:

200 g polędwicy z jelenia 

100 g masła

sól, pieprz

3 ząbki czosnku

Do podania:

ulubione pieczywo

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzewamy oliwę i dokładamy dwie drobno pokrojone szalotki i posiekany czosnek. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy żurawinę, starte na grubych oczkach jabłko, wodę, cukier i listki tymianku. Gotujemy 15 minut. Na koniec gotowania doprawiamy srirachą. 

Polędwicę nacieramy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy połowę masła wraz z rozgniecionym czosnkiem. Obsmażamy polędwiczkę z każdej strony. Dokładamy resztę masła i smażymy 3 minuty, polewając mięso. Przekładamy mięso do folii aluminiowej, szczelnie zamykamy i pozostawiamy na 8 minut. 

Na ulubionym pieczywie układamy cienko pokrojone plastry polędwicy. Na mięso wykładamy konfiturę. Wierzch posypujemy plasterkami szalotki i świeżymi listkami tymianku. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM