ŚWIĄTECZNE TRIFLE

Czas przygotowania: 40 minut + 2 godziny chłodzenia 

Liczba porcji: misa o średnicy 22-23 cm.

Składniki na śliwki:

200 g wydrylowanych śliwek

1 łyżka przyprawy do piernika

2 łyżki cukru

½ szklanki wody

Składniki na krem:

700 g mascarpone

200 g kajmaku

500 g śmietanki 36%

Składniki na orzechy z rodzynkami:

1 garść orzechów laskowych

1 garść rodzynek

½ szklanki wody

3 łyżki cukru

Składniki na poncz:

50 ml espresso

50 ml likieru baileys

Dodatkowo:

300 g biszkoptów

200 g świeżych malin

Przygotowanie:

Śliwki: owoce dzielimy na ćwiartki i dusimy na patelni z wodą, przyprawą do piernika i cukrem. Gotujemy do momentu odparowania wody a następnie studzimy.

Krem: składniki dzielimy na pół i osobno ubijamy do uzyskania jednolitej masy.

Orzechy z rodzynkami: wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy do momentu wyparowania wody. 

Poncz: wszystkie składniki mieszamy w misce. 

Każdy biszkopt moczymy z jednej strony i układamy w misie suchą stroną do dołu. Biszkopty przykrywamy kremem. Wykładamy kolejną warstwę biszkoptów. Następna warstwa to ostudzone śliwki, które przykrywamy kremem i nasączonymi biszkoptami. Na biszkopty wykładamy krem, świeże maliny, ponownie krem i ostatni raz biszkopty, które finalnie przykrywamy kremem. Wierzch posypujemy rodzynkami z orzechami. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Serwujemy na zimno.


Smacznego!!!
















Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM