BOCZNIAKI Z SOSEM ŻURAWINOWO-CHRZANOWYM

Rodzaj potrawy: wegetariańskie

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na sos:

100 g świeżej żurawiny

½ szklanki wody

3 łyżki cukru

3 łyżeczki tartego chrzanu

1 łyżka majonezu

Składniki:

250 g boczniaków

2 ząbki czosnku

1 jajko

1 łyżka ketchupu

1 łyżka musztardy

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżka mąki pszennej

bułka tarta do obtaczania boczniaków

olej roślinny do smażenia boczniaków

Przygotowanie:

W rondelku umieszczamy żurawinę, wodę, cukier. Gotujemy 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Żurawinę łączymy z chrzanem i majonezem. 

Czosnek przeciskamy przez praskę i umieszczamy w misce. Dodajemy jajko, keczup, musztardę, sos sojowy i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki obtaczamy w marynacie, a następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem żurawinowo-chrzanowym. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM