GOFRY Z PASTĄ JAJECZNĄ, AWOKADO I OGÓRKIEM
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na gofry:
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2 jaja
½ szklanki oleju roślinnego
1 szklanki mleka
szczypta soli
Składniki na pastę jajeczną:
4 ugotowane jaja na twardo
1 cebula szalotka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz
Dodatkowo:
1 mały ogórek
1 awokado
kilka liści bazylii
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
Gofry: Mąkę przesiewam do miski razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wszystko mieszam, następnie dodaję jaja, olej roślinny oraz mleko. Miksuję na gładką masę do połączenia składników. Rozgrzewam gofrownicę. Nakładam ciasto chochelką i wyrównuję ciasto po całej powierzchni. Gofry piekę około 4 minuty. Po upieczeniu odkładamy gofry na kratkę, żeby ostygły.
Pasta jajeczna: Jajka obieram i rozgniatam drobno widelcem, dodaję pokrojoną drobno szalotkę i szczypiorek. Mieszam razem z majonezem i musztardą. Doprawiam solą i pieprzem.
Na gofry wykładam pastę jajeczną, pokrojone w plastry ogórki na zmianę z awokado. Posypuję szczypiorkiem i listkami bazylii. Na koniec całość oprószam solą i pieprzem.
Smacznego!!!
0 komentarze