JAJKA PO TURECKU
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
2 jajka
1 łyżeczka octu
6 pomidorków koktajlowych
1 łyżka masła
płatki chili
świeże liście mięty
ulubione pieczywo
sól i pieprz
Przygotowanie:
Jogurt mieszam razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pierzem.
Wykładam na talerz rozsmarowując jak hummus.
Gotowanie jajek w koszulce:
W małym garnku doprowadzam wodę do wrzenia z dodatkiem octu. Zmniejszam ogień, żeby woda delikatnie się gotowała. Jajko wbijam do małej, płytkiej miseczki uważając, żeby żółtko się nie rozlało. Zamieszam wodę tak, żeby powstał wir. Delikatnie wlewam jajko do wrzątku, w środek wiru. Jajko gotuję 3 minuty, wtedy żółtko będzie idealnie płynne. Wyjmuję jajko za pomocą łyżki cedzakowej, to samo robię z drugim jajkiem.
Jajka wykładam na jogurt.
Na patelni rozgrzewam odrobine masła i podsmażam pomidorki. Doprawiam solą i pieprzem. Wykładam na jogurt wokół jajek.
Na tej samej patelni rozgrzewam resztę masła i płatki chilli. Rozpuszczam i smażę przez 2 minuty. Polewam jajka, jogurt i pomidorki. Ozdabiam świeżymi listkami mięty i podaję z ulubionym pieczywem.
Smacznego!!!
0 komentarze